Vi behöver el till väldigt mycket
Det behöver inte handla om en it-attack, ett terrorangrepp eller militära konflikter för att ens vardag ska vändas upp och ner. Bara efter en kort tid utan el så blir vardagen rätt besvärlig för de flesta av oss. Det dröjer till exempel inte särskilt länge innan värmen försvinner där hemma och det blir svårt att förvara och laga mat.
Alternativ värme är ingen dum idé
Har du redan idag en fungerande kakelugn, öppen spis eller kamin så är du bättre förberedd än många. Det som idag mer är en källa för mys förvandlas vid ett strömavbrott till en nödvändighet för att kunna hålla värmen och kanske till och med kunna värma mat och vatten. I vårt sortiment finns både vattenmantlade kaminer och kaminer med ugn, vattentank och kokplatta som tillval. Smarta val – även utan strömavbrott eller höga elpriser. Läs mer om våra kaminer här>>
Tumma aldrig på säkerheten!
Det är alltid du som husägare som är ansvarig för brandsäkerheten och fungerar inte vardagen som vanligt är det lätt att falla ur sina säkerhetsvanor. Blir det ett längre strömavbrott, tänk på att:
- Öppna fönstren och vädra ibland. Det går åt mycket syre om du eldar.
- Använda aldrig din kamin eller ha levande ljus tänt när du sover.
- Ställ värmeljus glest i en ljusstake som inte kan börja brinna.
- Placera och använd stormkök eller campingkök långt bort från överskåp och köksfläkt.
Se till att skorstenen är säker och fungerar
Murade skorstenar kräver underhåll – precis som övriga huset men tyvärr är skorstenen en alltför bortglömd del av huset, trots sin livsviktiga funktion. En av orsakerna till detta är att många tyvärr har en övertro på att sotaren håller koll på skorstenen. Men så är inte fallet. Ett mycket vanligt problem är att skorstenens kanaler är otäta och för att åtgärda otätheter finns två bra metoder:
- Renovering med böjbara insatsrör.
- Renovering med glidgjutning.
Torr ved = den bästa veden
Elda bara med torr ved. Det behövs ungefär dubbelt så mycket nyhuggen ved som torr ved, för att få ut lika mycket värme. Utsläpp av tjära blir bara en tiondel med torr ved. Att hugga veden mellan november och mars är bra för då undviker du savstigningen då fukthalten i träet ökar. Om det har varit en riktigt torr vår kan du elda med veden redan nästa vinter. För att veden ska vara ordentligt torr så brukar det bästa ändå vara att låta den torka två vårsäsonger. Fukthalten i rå ved ligger runt 50 procent. Om den ska räknas som ordentligt torr ska fukthalten ner till 20 procent.