Sveriges första brandsäkra imkanalsystem för restaurang och storkök
SAFEVENT MODULSYSTEM
EFFEKTIV STUBINTRÅD ELLER BRANDSÄKER imkanal?
Ofta är det imkanalen som avgör om en restaurangbrand sprider sig. Även om det finns regler för hur ofta restauranger och storkök ska rengöra sina imkanaler vet både vi och du att det bara tar någon vecka innan kanalen är täckt invändigt med brandfarligt fett igen. Börjar det då brinna fungerar en otät kanal med fettimpregnerad utanpåliggande isolering som en stubintråd och branden kan sprider sig blixtsnabbt utanför brandcellen. Och då kan vad som helst hända.
kompakta och lättmonterade moduler
SafeVent imkanalsystem består av hanterbara och kompakta moduler som är enkla att transportera, hantera och installera. Den smarta skarvtekniken tillsammans med en rad tillbehör för exempelvis upphängning gör SafeVent exceptionellt snabbmonterat.
SafeVent bygger på en smart, modulbyggd imkanal tillverkat i rostfritt stål, keramisk isolering, mineralull och rostfritt varmförzinkat stål. Med det här prefabricerade imkanalsystemet installerat kan både restaurangägare, fastighetsägare och boende i fastigheter känna sig trygga eftersom systemet klara de höga temperaturer som kan uppstå vid en brand (1000° C).
skyddar upp till 1000° C
SafeVent bygger på avancerad skorstensteknik. Baserad på vår erfarenhet av att på ett säkert sätt hantera heta brandgaser i över 60 år var vi först i Sverige med att utveckla det första prefabricerat imkanalsystemet för restauranger och storkök som dels klarade den tuffa ISO-provningen (ISO 6944–2) men som också uppfyllde bransch-rekommendationernas högsta funktionsklass 1A* blev SafeVent lösningen för branschen.
*Klass 1 A innebär att SafeVent är godkänt för all förekommande typ av matlagning inkluderat matlagningsugnar, hällar, grillar och spisar etc som drivs genom förbränning av fasta, flytande bränslen.
PROBLEM MED BESIKTNINGEN ETT MINNE BLOTT!
Processen när ett platsbyggt imkanalsystem ska byggas och besiktigas är ofta komplicerad. Det är också svårt att garantera säkerheten eftersom besiktningsmannen många gånger får förlita sig på att ventilationsmontören genomfört alla moment korrekt och enligt gällande regler. Med ett prefabricerat och fabrikstillverkat imkanal som SafeVent sparar alla tid och pengar. SafeVent uppfyller alla krav från fabrik och är klart att användas så snart monteringen är utförd enligt gällande monteringsvägledning och är godkänd av behörig besiktningsman. Enklare (och säkrare) än så blir det inte.
TAKET, PÅ FASAD, UTE OCH INNE
SafeVent imkanalsystem kan monteras hängande i tak eller stående med därför avsedd upphängning. Systemet kan även monteras utanpå fasad med väggstöd. Upphängningarna monteras på ett avstånd av max två meter och utförs med så kallat fall till avrinningspunkter för rensning.
Byggproduktcertifierad av KIWA enligt certifikat 1110.
Provad och uppfyller kraven enligt ISO/FSDIS 6944-2:2009.
Uppfyller kraven 1A (enligt Imkanal 2022). All förekommande typ av matlagning inkl. matlagningsungnar, hällar, grillar och spisar etc. som drivs genom förbränning av fasta, flytande bränslen.
Innerrör 1 mm rostfritt stål (ASTM304).
Isolerat utförande 30+30mm keramisk-/minerallull/uppfyller klass A2-s1, d.0. Brandklass EI 60.
Vid isoleratutförande är yttre rör av lackerat varmförzinkat stål med standardfärg: Svart. (Går att beställa i valfri RAL-färg).
Systemets täthet uppfyller Trycklass C vid övertryck 2000Pa (enligt EN 12237 avsnitt 4.tabell 2).
Kanalstorlekar standard dim: 160, 200, 250, 315, 400, 500, 630, 800 mm.
KOMPLETT SORTIMENT I TVÅ OLIKA UTFÖRANDEN
SafeVent finns både i isolerat och oisolerat utförande. Oisolerat utförande får användas inom samma brandcell, men i övrigt används isolerat utförande. Finns i följande rördimensioner: 160, 200, 250, 315, 400, 500, 630, 800 mm. Nedan hittar du SafeVents hela system med samtliga moduler.
I broschyren finns en beskrivning av hela sortimentet. Du hittar den i länken ovan.
LIKA LÄTT
SOM ATT BYGGA
MED KLOSSAR
SafeVent imkanalsystem består av hanterbara och kompakta moduler som är enkla att transportera, hantera och installera. Den smarta skarvtekniken tillsammans med en rad tillbehör för exempelvis upphängning gör SafeVent exceptionellt snabbmonterat. I systemet ingår självklar alla böjar, T-stycken, inspektions- och rensluckor som du kan tänkas behöva.
justermodul för felmarginaler
Felmarginaler händer även de bästa av installatörer och därför har vi även tagit fram en justermodul för SafeVent. Men den här modulen kan du justera bygglängden på från 400-800 mm, utan att använda några specialverktyg. Vår rekommendation till nästa projektering eller beställning är att räkna med ett par justermoduler så att du enkelt kan lösa eventuella problem som uppstår när teori och praktik inte mäter jämnt.
SÄKERHET INIFRÅN OCH UT
SafeVent imkanalsystem består dels av raka rörmoduler med cirkulärt tvärsnitt i olika längder och diametrar. I övrigt ingår även böjar, dimensionsändringar, T-rör, avstick, gavlar, dräneringsmoduler samt rens- och inspektionsdelar. Modulernas vätsketätningar är kemikaliebeständig, vibrationssäker samt beständig mot vegetabiliska oljor och fetter.
Prata med en expert
Kontakta mig om du vill veta mer om Safevent och säker ventilation i köket.
En ventilationskanal från ett kök som har till uppgift att föra bort matos kallas för imkanal. Alla typer av imkanaler transporterar fettbemängd luft och därför sätter sig fettbeläggningar inuti kanalsystemet. Fett är mycket energirikt och har man väl fått eld på fettet så brinner det med hög intensitet som avger mycket hög värme. En imkanal behöver regelbunden rengöring. I restauranger och andra storkök rengörs imkanalerna normalt 3 gånger per år.
UR BOVERKETS BYGGREGLER OCH DESS ALLMÄNNA RÅD för imkanal
5:5332 Imkanaler
Imkanaler med tillhörande delar ska utformas med ett skydd mot spridning av brand och brandgas inom och mellan brandceller. Skyddet ska begränsa risken för spridning av brand till intilliggande byggnadsdelar eller fast inredning och så att brandcellsgränser upprätthålls. (BFS 2011:26)
Allmänt råd om imkanaler
Brandskyddet för imkanaler i storkök bör anpassas efter risken för att brännbara avsättningar bildas i kanalen. Om stora mängder avsättningar riskerar att bildas i imkanalen bör den uppfylla kraven enligt ISO 6944–2, både för brand i och brand utanför kanalen. Storkök som inte riskerar att få stora mängder avsättningar i imkanalen kan vara sådana kök som enbart används för uppvärmning, kokning och kök som endast används i begränsad omfattning.
Storkök kan som alternativ till vad anges i rådets första stycke utformas med
filtreringssystem som minskar risken för att avsättningar bildas eller
automatiskt släcksystem som med tillräcklig förmåga begränsar risken för att brand i avsättningarna sprids.
Imkanaler från storkök bör i hela sin längd utföras i lägst brandteknisk klass EI 60 i byggnader i byggnadsklass Br1. För byggnader i byggnadsklass Br2 och Br3 gäller vad som krävs för övrig avskiljande konstruktion dock lägst brandteknisk klass EI 30.
Imkanaler kan dock vara oisolerade inom brandcellen, om det finns en minst 100 mm bred luftspalt mellan kanalen och brännbara byggnadsdelar. Imkanaler kan även vara oisolerade, om de är belägna utvändigt och avståndet till brännbart material är minst 0,5 meter. Avståndet kan minskas till 0,25 meter, om det finns ett strålningsskydd mellan kanalen och brännbart material. Strålningsskyddet bör utföras i lägst brandteknisk klass A2-s1,d0 med beständiga egenskaper.
Den föreskrivna brandtekniska klassen bör även innefatta fläktar, spjäll med mera, placerade i imkanalssystemet – inom eller utanför betjänad brandcell. På detta vis så får man ett enhetligt brandmotstånd för hela installationen.
Veckorna 28-30 håller vi stängt för en välförtjänt semesterledighet. Skicka gärna ett mail så hör vi av oss så snart vi är tillbaka. Ha en skön sommar!